Artykuł

Pierwszy Łódzki Festiwal Burgerów. Meksykańskie, tajskie, amerykańskie, włoskie i... bałuckie

  • kategoria:
  • Miasto
  • Aktualności turystyczne

Puszysta bułka, perfekcyjnie wysmażona wołowina, aromatyczny sos i niebanalne dodatki? A może nietypowe kotlety roślinne odkrywające smaki egzotycznych kuchni? Burger niejedno ma imię! Od 24 maja łodzianie będą mieli okazję przekonać się, jak różnorodne i ciekawe jest to danie.

fot. Radosław Jóźwiak / UMŁ
Zapraszamy na pierwszy Łódzki Festiwal Burgerów
3 zdjęcia
fot. Radosław Jóźwiak / UMŁ
ZOBACZ
ZDJĘCIA (3)

- W ramach Łódzkiego Festiwalu Burgerów, przez osiem kolejnych dni Łódź stanie się stolicą burgerów. 24 łódzkie restauracje przygotują swoje popisowe dania pod hasłem "Burgery Świata" - zapraszają na degustację organizatorki festiwalu Izabella Borowska oraz Agata Zarębska z portalu "Jemy w Łodzi". - Inspiracją będzie bogactwo kuchni szybkiej z różnych zakątków świata, a szefowie kuchni pokażą, że pyszny burger to coś więcej niż kotlet w bułce. Będzie, co próbować i z czego wybierać. Powstaną dania z wyselekcjonowanych produktów. Nie mogę obiecać, że będzie małokalorycznie, ale na pewno będzie zdrowo - zapewnia Agata Zarębska.

W festiwalu udział wezmą restauracje z całego miasta. Wśród nich znalazły się zarówno te specjalizujące się w przygotowaniu burgerów, jak i bistra, restauracje włoskie, azjatyckie, wegańskie, a nawet kawiarnia. Będzie można w nich spróbować burgerów meksykańskich, tajskich, amerykańskich, włoskich, polskich, a nawet łódzkich i bałuckich. Obok klasycznych kotletów wołowych pojawią się kotlety roślinne, kotlety z dziczyzny, krewetek czy egzotycznej strusiny. Do tego mnóstwo ciekawych dodatków i smaków z całego świata.

W ramach Pierwszego Łódzkiego Festiwalu Burgerów odbędzie się też konkurs fotograficzny dedykowany restauracyjnym gościom. Aby wziąć w nim udział wystarczy zrobić zdjęcie festiwalowego burgera i zamieścić je na stronie wydarzenia. Najciekawsze zdjęcie zostanie nagrodzone voucherem o wartości 100 zł do wykorzystania w serwisie Glodny.pl.

Festiwal potrwa do 31 maja. Jego organizatorem jest portal "Jemy w Łodzi". Partnerami wydarzenia są serwis Glodny.pl oraz Łódzkie Centrum Wydarzeń.

Lokale biorące udział w Łódzkim Festiwalu Burgerów:

  1. Agrafka, ul. Piotrkowska 90

Meksykański Janusz – wołowina antrykot, rukola, roszponka, boczek, pomidor, ogórek, cebula, salsa paprykowa na Coca-Coli, nachos
Cena: 21 zł

  1. American steak&burger, ul. Piotrkowska 64

"Diabeł morski" – czarna bułka, kotlet z siekanych krewetek, chutney z ananasa, chipsy chorizo, sałatka krabowa z kawiorem, tęczowy ser, grillowana kapusta pak choy i majonez limonkowy, podany z frytkami
Cena: 19,90 zł

  1. DOKI, OFF Piotrkowska

Burger Crunchy Beef – wołowina (200 g), pomidor, rukola, krążki cebuli w tempurze, sałata lodowa, pikle z czerwonej cebuli, salsa habanero
Cena: 29 zł

  1. Dzień Dobry Caffe, ul. Naturowicza 57

"Polska wersja Amerykańskiego przysmaku” – maślana bułka, kotlet wołowy, domowy majonez z chrzanem i lubczykiem, konfitura z czerwonej cebuli, wędzony ser, jajko sadzone i bekon
Cena: 28 zł

  1. Galicja, Rynek Manufaktury

Burger z jelenia – bułka bajgiel, kotlet z jelenia (200 g), keczup z jarzębiny, ser koryciński, ogórek konserwowy, pomidor, czerwona cebula, rukola, sos burgerowy
Cena: 19,99 zł

  1. Gastromachina, ul. Piotrkowska 89

Burger z mielonym antrykotem (170 g) z pikantnym chorizo, miętowym guacamole (awokado, mięta, czerwona cebula, czerwona papryka, papryczka chili, czosnek, oliwa, limonka, przyprawy), pikantnymi nachosami zapiekanymi wędzonym serem, w czerwonej bułce z pomidorami suszonymi i czarnuszką.
Cena: 27 zł

  1. Heksagon, ul. Pomorska 144

Dziki Burger – burger z dzika i sarny z podwójnym bekonem, podwójnym serem cheddar, marmoladą z rokitnika i brusznicy czerwonej, smażoną cebulą i grzybami, podany z frytkami i sałatką z mikroliści i szpinaku z serem zagrodowym
Cena: 29 zł

  1. King Kong, ul. Piotrkowska 217

Tajski Burger – pszenna bułeczka bao z siekaną wołowiną oraz pikantną salsą mango i majonezowym sosem z jalapeno, podawany chipsami z lotosu i piklami z zielonego ogórka w oleju sezamowym
Cena: 11,99 zł

  1. Klub Wino, ul. Piotrkowska 217

Klubowy burger z pastrami, cheddarem, dżemem z boczku, piklowaną rzodkiewką, majonezem z pieczonego bakłażana i szpinakiem
Cena: 29 zł

  1. MITMI, OFF Piotrkowska

Burger odwrócony "AU REBOUR": grillowana bułka, wołowina, chutney z brzoskwiń, cukrowej cebuli i chili, sos z czerwonej porzeczki i wina, ser brie, majonez i rukola, podawany z frytkami
Cena: 34 zł

  1. MOTYWY, ul. Traugutta 14

"Paryski romans" – wołowina, plastry rostbefu, ser Mimolette, piklowana gruszka, sos musztardowo-majonezowy z karmelizowaną szalotką, pomidor i sałaty, podawany ze świeżymi frytkami i sałatą z zielonych warzyw
Cena: 34 zł 

„Wege moc" – kotlet z komosy ryżowej, fasoli, śliwek i suszonych pomidorów, konfitura pomidorowa, piklowana rzodkiewka, sos Aioli, pomidor, sałata i cebula, podawany ze świeżymi frytkami i sałatą z zielonych warzyw (wege)
Cena: 28 zł

  1. Piwnica Łódzka, ul. Sienkiewicza 67

Burger z szarpaną wieprzowiną, szparagami, ragout z mango i masłem krewetkowym
Cena: 24 zł

  1. Pizzeria Toskania, ul. Piotrkowska 102

Focaccia Italian Burger – bułka z czarnuszką własnego wypieku, wołowina (200 g), prosciutto crudo, mozzarella, pesto z suszonych pomidorów, rukola, grillowany bakłażan, sos majonezowo-ziołowy, podawany z ziemniakami z pieca
Cena: 24 zł (500 g)

  1. Rajskie Jadło Bałuty, ul. Zachodnia 27

Burger Bałucki – wołowina (200 g), krokiet z prażoków, sałata lollo, pomidor, ogórek kanapkowy, cebula czerwona, domowy majonez, sos BBQ, podany z opiekanymi ziemniakami i surówką z białej kapusty
Cena: 18,50 zł

  1. Rajskie Jadło Teofilów, ul. Traktorowa 63

Burger Rogaty – wołowina (200 g), kozi ser z Drużbina, karmelizowana gruszka, chutney pomidorowy, sałata lollo, roszponka, pomidor, ogórek kanapkowy, czerwona cebula, majonez, podany z opiekanymi ziemniakami i surówką z białej kapusty
Cena: 18,50 zł

  1. Stacja Street Food, Traugutta 9

Burger z zielonej soczewicy i orzechów włoskich, z krążkami cebulowymi w cieście, ogórkiem kiszonym i sosem musztardowym, podawany z frytkami bielgijskimi (wege)
Cena: 16 zł

  1. Stekówka, ul. Szeroka 38

Strusioburger w rustykalnej bułce – grillowane, szarpane mięso strusia (180 g), ser koryciński z dodatkiem czarnuszki i czosnku, polska szynka dojrzewająca, podsmażane na maśle podgrzybki i szparagi, żółty, słodko-ostry sos majonezowy i liście rzodkiewki, podane z frytkami
Cena: 36 zł

  1. Sushi w dłoń, ul. Kościuszki 22

Burger w bułce drożdżowej z polikiem wołowym, pastą z chorizo i krewetek, chrupiącymi krążkami z cebuli, ogórkiem i majonezem truflowym
Cena: 23 zł (280 g)

  1. Szpulka, Rynek Manufaktury

Łódzki burger inspirowany produktami regionalnymi z woj. Łódzkiego – bułka żytnia na zakwasie, biała kiełbasa z Łasku, chutney z nagawskich jabłek, sos na bazie chrzanu z Osjakowa, pikle i sałata, podawany z kubkiem łódzkiej zalewajki
Cena: 36 zł

  1. Szyby Lustra, ul. Piłsudskiego 14

Burger z pieczonym brzuchem wieprzowym (140 g), świeżo tartym chrzanem, jabłkiem, grillowanymi pieczarkami, roszponką i majonezem własnej produkcji, w ziołowej bułeczce własnego wypieku
Cena: 22 zł

  1. Wall Street BBQ, ul. Piłsudskiego 10

Ribs Burger z żeberkami w sosie azjatyckim, wędzonym serem Gouda, kiszonym jabłkiem, piklowaną czerwoną kapustą i sosem koperkowym w białej bułce z ziarnem, podany z frytkami
Cena: 19,90 zł (500 g)

  1. Whiskey in the Jar, Rynek Manufaktury

Burger inspirowany kuchnią meksykańską z wołowiną (200 g), papryczkami jalapeño oraz sosem na bazie papryczek chipotle
Cena: 39 zł

  1. Zakład Bistro, ul. Piotrkowska 22

Mr Żulik - łódzki smak w postaci grillowanego na maśle żulika z grillowanym, mielonym mięsem wołowym z rozbefu, plackiem ziemniaczanym i śliwką gotowaną metodą sous vide, wzmocnioną różowym pieprzem, anyżem, cynamonem i czerwonym winem, z dodatkiem domowego, wędzonego sosu BBQ
Cena: 19 zł (400 gr)

  1. Zielona Restauracja Wegańska i Wegetariańska, Rynek Manufaktury

Burger w bułce pełnoziarnistej lub bezglutenowej, jack fruit z boczniakiem, sałata, ogórek zielony i korniszony, czerwona cebula, papryka, pomidor, rukola, sos bbq i czosnkowy, podawany z warzywnymi frytkami (wege)
Cena: 24 zł (350 g)

Aktualności

środa, 22 kwietnia 2020

Zmiana wysokości dodatku energetycznego

Piotr Skobel

publikacja Obwieszczenia Ministra Klimatu z dnia 10 kwietnia 2020 r. w sprawie wysokości dodatku energetycznego obowiązującej od dnia 1 maja 2020 więcej

wtorek, 21 kwietnia 2020

Przedłużenie ważności świadectw dla obcokrajowców

Piotr Skobel

Przedłużono okresy trwania zezwolenia na pracę oraz zezwolenia na pobyt czasowy. więcej

Szczególne rozwiązania dot. przedłużenia orzeczeń o niepełnosprawności i niezdolności do pracy

Piotr Skobel

Centrum Świadczeń Socjalnych w Łodzi informuje, iż w związku z wprowadzonym na terenie Rzeczypospolitej Polskiej stanem epidemii, na podstawie ustawy z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych… więcej

czwartek, 2 kwietnia 2020

Zmiana terminu wypłat w m-cu kwietniu 2020

Piotr Skobel

W związku z ogłoszeniem na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej stanu epidemii, w miesiącu kwietniu realizacje świadczeń nastąpią we wcześniejszych terminach. więcej

Portal Tarcza Antykryzysowa

Piotr Skobel

Centrum Świadczeń Socjalnych w Łodzi uprzejmie informuje, iż na portalu gov.pl działa strona „Tarcza Antykryzysowa” więcej

poniedziałek, 16 marca 2020

Ograniczenie wykonywania czynności przez CŚS w Łodzi

Piotr Skobel

Zarządzenie Nr 5/2020 Dyrektora Centrum Świadczeń Socjalnych w Łodzi z dnia 16 marca 2020 r. w sprawie ograniczenia wykonywania zadań przez Centrum Świadczeń Socjalnych w Łodzi. więcej