Artykuł

Zasmakuj studiowania w Łodzi – branża Life Science

  • kategoria:
  • Edukacja i nauka

Maturzyści z klas biologiczno-chemicznych z I LO im. Bolesława Chrobrego w Piotrkowie Trybunalskim oraz LO im. Bolesława Prusa w Skierniewicach w kolejnej odsłonie z cyklu "Zasmakuj studiowania w Łodzi" mieli okazję poznać bogatą ofertę akademicką i kulturalną miasta oraz sprawdzić jak w Łodzi można zrobić karierę w innowacyjnej branży LIFE SCIENCE.

LIFE SCIENCE oczami zdolnych licealistów z klas biologiczno-chemicznych z I LO im. Bolesława Chrobrego w Piotrkowie Trybunalskim oraz LO im. Bolesława Prusa w Skierniewicach.

Maturzyści w miniony weekend w kolejnej odsłonie z cyklu "Zasmakuj studiowania w Łodzi" mieli okazję poznać bogatą ofertę akademicką i kulturalną miasta oraz sprawdzić jak w Łodzi można zrobić karierę w innowacyjnej branży LIFE SCIENCE.

Uczniowie odwiedzili Wydział Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego, a także Wydział Organizacji i Zarządzania Politechniki ŁódzkiejWydział Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ, jak również Uniwersytet Medyczny w Łodzi, gdzie poznali ofertę kierunków studiów, odbyli mega ciekawe warsztaty, a także przeprowadzili niesamowite eksperymenty w laboratoriach uczelni.

Podczas spotkań z partnerami wydarzenia, firmami: BROWIN, Delia Cosmetics i Proteon Pharmaceuticals poznali bliżej tajniki technologii produkcji oraz możliwości kariery w branżach kosmetycznej, spożywczej i biotechnologicznej. Mogli sprawdzić i poczuć jak pracuje się w najnowocześniejszych laboratoriach medycznych i liniach produkujących kosmetyki.

Młodzież miała super okazję zwiedzić inspirujące Muzeum Światła oraz najnowocześniejsze w Europie Orientarium ZOO Łódź!

Prawdziwą ucztę muzyczną zapewnił niesamowity koncert Kwiat JabłoniAtlas Arena.

Młodzi odbyli również spacer najpiękniejszymi zakamarkami ulicy Piotrkowskiej z przewodnikiem Łódzkiej Organizacji Turystycznej oraz spędzili fantastyczny czas podczas integracji w Kręgielni Grakula w Manufakturze.

O walory smakowe naszych gości zadbały Restauracja Ryby&Owce w Ogrodach Geyera oraz Restauracja na Zdrowie.

Ogromne podziękowania dla partnerów wydarzenia:

BROWIN | Delia Cosmetics | Proteon Pharmaceuticals | Uniwersytet Medyczny w Łodzi | Uniwersytet Łódzki | Politechnika Łódzka | Campanile | Orientarium ZOO Łódź | Łódzka Organizacja Turystyczna.

 

Źródło: Młodzi w Łodzi

Fot. UMŁ, Politechnika Łódzka, Uniwersytet Łódzki

Aktualności

środa, 5 maja 2021

Informacja dotycząca kart przedpłaconych

Piotr Skobel

Informujemy, że osoby które pobierają świadczenia z Centrum Świadczeń Socjalnych w Łodzi przy użyciu karty przedpłaconej od 1.05.2021 r. mogą mieć trudności z wypłatą pieniędzy z bankomatów. Dla… więcej

wtorek, 27 kwietnia 2021

Zmiana wysokości dodatku energetycznego

Piotr Skobel

Publikacja Obwieszczenia Ministra Klimatu i Środowiska z dnia 16 kwietnia 2021 r. w sprawie wysokości dodatku energetycznego obowiązującej od dnia 1 maja 2021 więcej

środa, 31 marca 2021

Rozpoczyna się przyjmowanie wniosków o świadczenie 500+ w formie „papierowej”

Od 1 kwietnia 2021 r. będzie można w formie papierowej składać wnioski o przyznanie świadczenia wychowawczego 500+ na nowy okres. więcej

czwartek, 25 marca 2021

Składanie wniosków o świadczenie 500+ w formie papierowej na nowy okres świadczeniowy 2021/2022

Piotr Skobel

Centrum Świadczeń Socjalnych informuje, iż od dnia 1 kwietnia 2021 r. można składać w formie papierowej wnioski o przyznanie świadczenia wychowawczego 500+ na nowy okres świadczeniowy rozpoczynający… więcej

wtorek, 23 marca 2021

apel o ograniczenie bezpośrednich wizyt

Piotr Skobel

W związku ze wzrostem zachorowań na COVID-19 na terenie Polski oraz w trosce o bezpieczeństwo naszych klientów oraz pracowników Centrum Świadczeń Socjalnych w Łodzi apelujemy do wszystkich mieszkańców… więcej

piątek, 12 marca 2021

Kwota najniższej emerytury od 01-03-2021 r.

Piotr Skobel

Centrum Świadczeń Socjalnych w Łodzi informuje, iż od 1 marca 2021 r. kwota najniższej emerytury wynosi 1250,88 zł. więcej