Artykuł

Łódź przeciwko marnowaniu żywności

  • kategoria:
  • Ulica Piotrkowska
  • Ekoportal

Aż 1/3 całej wyprodukowanej na świecie idealnie świeżej i pysznej żywności nigdy nie trafia na nasze stoły. W każdej sekundzie w koszu ląduje 51 ton jedzenia, które można by było zjeść ze smakiem. Co więcej, według projektu Drawdown mierzącego efektywność działań na rzecz walki z globalnym ociepleniem, zapobieganie marnowaniu to najbardziej efektywna metoda walki ze zmianami klimatycznymi.

fot. Paweł Łacheta / UMŁ
Łódź dołącza do społeczności najpopularniejszego na świecie ruchu przeciwko marnowaniu jedzenia. W kampanię „nie marnuje 1/3” zaangazowała sie m.in. restauracja Także Tego

Akcja „nie marnuję 1/3”, uświadamiająca podstawowe fakty nt. problemu trwa w całej Polsce, a jej kolejne odsłony są prezentowane w mediach społecznościowych. Kulminacyjnym momentem będzie Dzień Walki z Marnowaniem Jedzenia, który przypada na 29 września. Tego dnia do kampanii dołączają partnerzy aplikacji „To Good To Go”, rewolucyjnego konceptu dla gastronomii, odzyskującego dania i produkty, które normalnie trafiłyby do śmieci. Łódź wkracza do gry i dołącza do społeczności najpopularniejszego na świecie ruchu przeciwko marnowaniu jedzenia.

Łodzianie zwracają coraz więcej uwagi na sprawy związane z ochroną środowiska i zrównoważoną gospodarką. W dziedzinie proekologicznych rozwiązań biznesowych przodują lokale położone na Piotrkowskiej i w jej okolicach. Restauratorzy inicjują i chętnie włączają się w przyjazne środowisku działania – wiele gastronomii rezygnuje z jednorazowych, plastikowych opakowań na rzecz biodegradowalnych i zachęca klientów do przynoszenia własnych pudełek, na różne sposoby oszczędza produkty i energię, zazielenia teren swojego ogródka. Niedawno powstał tu pierwszy sklep zero-waste w Łodzi, a idea wykluczania odpadów z różnych obszarów naszego życia promowana jest dodatkowo poprzez festiwale kulinarne i kampanie takie jak wspomniana „nie marnuję 1/3”.

Od dwóch miesięcy łódzka branża gastro i jej klienci mają dodatkowe narzędzie do zamiany swoich codziennych strat w jedzeniu na korzyści ekologiczne i ekonomiczne, bo wraz z kampanią „nie marnuje 1/3” oraz wsparciem Jemy w Łodzi i Łódzkiego Centrum Wydarzeń, do aplikacji Too Good To Go werbowane są kolejne łódzkie lokale. Od startu aplikacji w lipcu, łódzcy Pogromcy Marnowania Jedzenia przechwycili ponad 3800 paczek-niespodzianek, nie marnując tym samym 9 500 kg CO2. To tyle ile potrzeba do naładowania 1 681 491 smartfonów. Sprzedaż każdej przygotowanej porcji jest wręcz niemożliwa i do tej pory ponad 50 łódzkich lokali skorzystało z rozwiązania. Wśród miejsc, które dołączyły do rewolucji z Too Good To Go, znalazły się m.in. Bez Espresso Mam Depresso, Montag Piekarnia, Pop'n'Art, Takżetego, BEZA coffee&bourbon, Otwarte Drzwi, Fit Cake Łódź, Klucha Foodservice, GANEK Bistro, Panda Cafe, Szwalnia smaków, Prosto z Mostu, a także sieci Starbucks, Pizza Hut, North Fish, bp i każdego dnia przyłączają się nowe miejsca.

- Misją Too Good To Go jest być wszędzie tam, gdzie marnuje się żywność, dlatego niesamowicie cieszy nas popularność, z jaką spotkała się aplikacja w Łodzi. Chętnych do ratowania paczek nie brakuje i kolejne miejsca coraz śmielej przyłączają się do inicjatywy. Wszyscy są wygrani, właściciele nie marnują, użytkownicy mają pyszną niespodziankę i zyskuje Planeta. – mówi Magdalena Marzec, Head of Marketing Too Good To Go w Polsce.

- Korzystamy z możliwości aplikacji i pozbywamy się niesprzedanych nadwyżek jedzenia, które zostają po całym dniu. Normalnie musielibyśmy je wyrzucić. Świeże
i dobre produkty i dania, w tym obiadowe i desery są pakowane za to w paczki niespodzianki i odbierane przez użytkowników.
– mówi Paweł Frątczak, szef restauracji Także Tego.

Pierwsze spotkanie informujące o założeniach To Good To Go dla restauratorów i pracowników branży gastro odbyło się 24 września w restauracji Moon, a w planach jest już kolejne spotkanie. Chętnych do dołączenia w innym terminie prosimy o kontakt mailowy: mkoczur@toogoodtogo.pl

Aktualności

środa, 22 kwietnia 2020

Zmiana wysokości dodatku energetycznego

Piotr Skobel

publikacja Obwieszczenia Ministra Klimatu z dnia 10 kwietnia 2020 r. w sprawie wysokości dodatku energetycznego obowiązującej od dnia 1 maja 2020 więcej

wtorek, 21 kwietnia 2020

Przedłużenie ważności świadectw dla obcokrajowców

Piotr Skobel

Przedłużono okresy trwania zezwolenia na pracę oraz zezwolenia na pobyt czasowy. więcej

Szczególne rozwiązania dot. przedłużenia orzeczeń o niepełnosprawności i niezdolności do pracy

Piotr Skobel

Centrum Świadczeń Socjalnych w Łodzi informuje, iż w związku z wprowadzonym na terenie Rzeczypospolitej Polskiej stanem epidemii, na podstawie ustawy z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych… więcej

czwartek, 2 kwietnia 2020

Zmiana terminu wypłat w m-cu kwietniu 2020

Piotr Skobel

W związku z ogłoszeniem na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej stanu epidemii, w miesiącu kwietniu realizacje świadczeń nastąpią we wcześniejszych terminach. więcej

Portal Tarcza Antykryzysowa

Piotr Skobel

Centrum Świadczeń Socjalnych w Łodzi uprzejmie informuje, iż na portalu gov.pl działa strona „Tarcza Antykryzysowa” więcej

poniedziałek, 16 marca 2020

Ograniczenie wykonywania czynności przez CŚS w Łodzi

Piotr Skobel

Zarządzenie Nr 5/2020 Dyrektora Centrum Świadczeń Socjalnych w Łodzi z dnia 16 marca 2020 r. w sprawie ograniczenia wykonywania zadań przez Centrum Świadczeń Socjalnych w Łodzi. więcej