Artykuł

Łódź przeciwko marnowaniu żywności

  • kategoria:
  • Ulica Piotrkowska
  • Ekoportal

Aż 1/3 całej wyprodukowanej na świecie idealnie świeżej i pysznej żywności nigdy nie trafia na nasze stoły. W każdej sekundzie w koszu ląduje 51 ton jedzenia, które można by było zjeść ze smakiem. Co więcej, według projektu Drawdown mierzącego efektywność działań na rzecz walki z globalnym ociepleniem, zapobieganie marnowaniu to najbardziej efektywna metoda walki ze zmianami klimatycznymi.

fot. Paweł Łacheta / UMŁ
Łódź dołącza do społeczności najpopularniejszego na świecie ruchu przeciwko marnowaniu jedzenia. W kampanię „nie marnuje 1/3” zaangazowała sie m.in. restauracja Także Tego

Akcja „nie marnuję 1/3”, uświadamiająca podstawowe fakty nt. problemu trwa w całej Polsce, a jej kolejne odsłony są prezentowane w mediach społecznościowych. Kulminacyjnym momentem będzie Dzień Walki z Marnowaniem Jedzenia, który przypada na 29 września. Tego dnia do kampanii dołączają partnerzy aplikacji „To Good To Go”, rewolucyjnego konceptu dla gastronomii, odzyskującego dania i produkty, które normalnie trafiłyby do śmieci. Łódź wkracza do gry i dołącza do społeczności najpopularniejszego na świecie ruchu przeciwko marnowaniu jedzenia.

Łodzianie zwracają coraz więcej uwagi na sprawy związane z ochroną środowiska i zrównoważoną gospodarką. W dziedzinie proekologicznych rozwiązań biznesowych przodują lokale położone na Piotrkowskiej i w jej okolicach. Restauratorzy inicjują i chętnie włączają się w przyjazne środowisku działania – wiele gastronomii rezygnuje z jednorazowych, plastikowych opakowań na rzecz biodegradowalnych i zachęca klientów do przynoszenia własnych pudełek, na różne sposoby oszczędza produkty i energię, zazielenia teren swojego ogródka. Niedawno powstał tu pierwszy sklep zero-waste w Łodzi, a idea wykluczania odpadów z różnych obszarów naszego życia promowana jest dodatkowo poprzez festiwale kulinarne i kampanie takie jak wspomniana „nie marnuję 1/3”.

Od dwóch miesięcy łódzka branża gastro i jej klienci mają dodatkowe narzędzie do zamiany swoich codziennych strat w jedzeniu na korzyści ekologiczne i ekonomiczne, bo wraz z kampanią „nie marnuje 1/3” oraz wsparciem Jemy w Łodzi i Łódzkiego Centrum Wydarzeń, do aplikacji Too Good To Go werbowane są kolejne łódzkie lokale. Od startu aplikacji w lipcu, łódzcy Pogromcy Marnowania Jedzenia przechwycili ponad 3800 paczek-niespodzianek, nie marnując tym samym 9 500 kg CO2. To tyle ile potrzeba do naładowania 1 681 491 smartfonów. Sprzedaż każdej przygotowanej porcji jest wręcz niemożliwa i do tej pory ponad 50 łódzkich lokali skorzystało z rozwiązania. Wśród miejsc, które dołączyły do rewolucji z Too Good To Go, znalazły się m.in. Bez Espresso Mam Depresso, Montag Piekarnia, Pop'n'Art, Takżetego, BEZA coffee&bourbon, Otwarte Drzwi, Fit Cake Łódź, Klucha Foodservice, GANEK Bistro, Panda Cafe, Szwalnia smaków, Prosto z Mostu, a także sieci Starbucks, Pizza Hut, North Fish, bp i każdego dnia przyłączają się nowe miejsca.

- Misją Too Good To Go jest być wszędzie tam, gdzie marnuje się żywność, dlatego niesamowicie cieszy nas popularność, z jaką spotkała się aplikacja w Łodzi. Chętnych do ratowania paczek nie brakuje i kolejne miejsca coraz śmielej przyłączają się do inicjatywy. Wszyscy są wygrani, właściciele nie marnują, użytkownicy mają pyszną niespodziankę i zyskuje Planeta. – mówi Magdalena Marzec, Head of Marketing Too Good To Go w Polsce.

- Korzystamy z możliwości aplikacji i pozbywamy się niesprzedanych nadwyżek jedzenia, które zostają po całym dniu. Normalnie musielibyśmy je wyrzucić. Świeże
i dobre produkty i dania, w tym obiadowe i desery są pakowane za to w paczki niespodzianki i odbierane przez użytkowników.
– mówi Paweł Frątczak, szef restauracji Także Tego.

Pierwsze spotkanie informujące o założeniach To Good To Go dla restauratorów i pracowników branży gastro odbyło się 24 września w restauracji Moon, a w planach jest już kolejne spotkanie. Chętnych do dołączenia w innym terminie prosimy o kontakt mailowy: mkoczur@toogoodtogo.pl

Aktualności

poniedziałek, 15 listopada 2021

Dziewczynka na huśtawce w ogrodzie. Zdjęcie motywowe.

Zmiany w wypłacaniu świadczenia 500+

Od 1.01.2022 r. wnioski o świadczenie wychowawcze (500+) będzie przyjmował i rozpatrywał Zakład Ubezpieczeń Społecznych. więcej

wtorek, 9 listopada 2021

świadczenia pielęgnacyjne- ilustracja ozdobna bez dalszych treści

Wysokość świadczenia pielęgnacyjnego w roku 2022

Obwieszczenie Ministra Rodziny i Polityki Społecznej z dnia 27 października 2021 r. w sprawie wysokości świadczenia pielęgnacyjnego w roku 2022 więcej

czwartek, 4 listopada 2021

Świadczenie wychowawcze (500+) na nowych zasadach od 01-01-2022 r.

Centrum Świadczeń Socjalnych w Łodzi informuje, iż zgodnie z ustawą z dnia 17 września 2021 r. o zmianie ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. z 2021 r.… więcej

wtorek, 19 października 2021

Od 16-12-2021 r. przeniesienie Wydziału Dodatków Mieszkaniowych

Od dnia 16-12-2021 r. Wydział Dodatków Mieszkaniowych mieszczący się przy al. Piłsudskiego 100 zostanie przeniesiony do siedziby Centrum Świadczeń Socjalnych w Łodzi przy ul. Urzędniczej 45. … więcej

Od 16-12-2021 r. przeniesienie Punktów Obsługi Świadczeniobiorców

Od dnia 16-12-2021 r. Punkty Obsługi Świadczeniobiorców mieszczące się przy: Politechniki 32, Piłsudskiego 100, Piotrkowskiej 153 zostaną przeniesione do siedziby Centrum Świadczeń Socjalnych w… więcej

wtorek, 28 września 2021

Zdjęcie pola- Ilustracja ozdobna bez dalszego znaczenia

Wysokość przeciętnego dochodu z pracy w indywidualnych gospodarstwach rolnych z 1 ha przeliczeniowego w 2020 r.

Obwieszczenie Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego z dnia 22 września 2021 r. w sprawie wysokości przeciętnego dochodu z pracy w indywidualnych gospodarstwach rolnych z 1 ha przeliczeniowego w… więcej