Artykuł

Jak smakuje kuchnia francuska w polskim wydaniu? Spróbuj podczas Goût de France / Good France

  • kategoria:
  • Miasto

Święto kuchni francuskiej Goût de France / Good France ponownie gości w Łodzi. Wybrane łódzkie restauracje dziś (21 marca) wieczorem zapraszają na kolację we francuskim stylu.

fot. Stefan Brajter / UMŁ
Podczas łódzkich kolacji skosztować będzie można m.in. małży św. Jakuba i creme brulee. Podawane będą też mule i francuskie sery
6 zdjęć
fot. Stefan Brajter / UMŁ
ZOBACZ
ZDJĘCIA (6)

Goût de France / Good France to jeden dzień poświęcony gastronomii francuskiej, który organizowany jest na całym świecie. W tym roku bierze w nim udział 3300 szefów kuchni z 5 kontynentów. Wśród uczestników akcji są również restauracje z Łodzi. - Cieszę się, że łodzianie będą mogli wziąć udział w tej akcji. Jednocześnie przypominam, że Łódź to miasto wielokulturowe i ma też ciekawe kontakty z Francją, m.in. dzięki pani konsul Alicji Bień, która nam bardzo przy różnych okazjach pomaga, kreując bardzo pozytywne wydarzenia i relacje. Zapraszam do smakowania kuchni francuskiej w polskim wydaniu - mówiła prezydent Łodzi Hanna Zdanowska.

W każdej restauracji, która bierze udział w projekcie, jest przygotowywany specjalny posiłek, który stanowi hołd dla wyśmienitej francuskiej sztuki kulinarnej. Jak podkreślają organizatorzy wydarzenia, chodzi o ideę dzielenia się, wspólnego przeżywania przyjemności z jedzenia i uznania dla dobrej żywności.

Francuską kolację można zjeść dziś w Łodzi m.in. w lokalach: Farina Bianco, Fatamorgana, Gęsi Puch, Cesky Film, Quale Restaurant, Novo Square Lounge Bar Hotel Novotel, Wall Street BBQ, Piotrkowska Klub 97, Lokal.

Jak informują szefowie kuchni, podczas łódzkich kolacji skosztować będzie można m.in. małży św. Jakuba i creme brulee. Podawane będą mule i francuskie sery. Nie zabraknie francuskiego wina. Ale francuskie potrawy zyskają też polski wymiar, bo zostaną przygotowane przez polskich kucharzy, a będą im towarzyszyć również lokalne produkty.

Menu przygotowane w każdej z restauracji eksponuje francuską gastronomię w całej jej różnorodności, przy zachowaniu przez każdego szefa kuchni swobody w dostosowaniu oferty do dostępnych na miejscowym rynku wysokiej jakości produktów. Każdorazowo powinno jednak składać się z następujących pozycji: aperitif, przystawki, danie/a główne, deska serów, deser(y), francuskie wina i szampany.

Na pomysł organizowania francuskiej uczty tego samego dnia na całym świecie wpadł Auguste Escoffier. W 1912 r. zainicjował on "Kolację Epikura". Powrócił do tego znakomity szef kuchni Alain Ducasse, który wspólnie z Ministerstwem Spraw Zagranicznych Francji zmobilizował sieć dyplomatyczną na całym świecie, by zachęciła najlepszych szefów kuchni do udziału w akcji. Goût de France / Good France w obecnej formule organizowany jest od 2015 roku.

Podczas wydarzenia Goût de France / Good France w Novo Square Lounge Bar w Łodzi, goście będą mieli okazję podziwiać wystawę Sophie Kalinowskiej-Werter, utalentowanej artystki młodego pokolenia. "Paryż, Nowy Jork, Łódź" to klimatyczne czarno-białe zdjęcia pejzaży urbanistycznych tych miast.

Aktualności

poniedziałek, 22 czerwca 2020

nowy okres świadczeniowy dla wniosków składanych drogą elektroniczną

Piotr Skobel

Centrum Świadczeń Socjalnych informuje, iż od dnia 1 LIPCA 2020 r. można składać drogą elektroniczną wnioski na nowy okres zasiłkowy/świadczeniowy o przyznanie: świadczenia dobry start „300+” za… więcej

piątek, 22 maja 2020

Wznowienie bezpośredniej obsługi

Piotr Skobel

Centrum Świadczeń Socjalnych w Łodzi informuje, że od dnia 25-05-2020 r. wznowiona zostaje bezpośrednia obsługa mieszkańców wyłącznie w sprawach wymagających osobistego udziału interesantów przy ul.… więcej

środa, 10 czerwca 2020

Obrazek przedstawiający kalkulator i monety- nawiązanie do kont, pod którymi można wpłacać zadłużenie, lub przekazane przez dłużnika wpłaty

Zmiana kryterium dochodowego- Fundusz Alimentacyjny

Piotr Skobel

Centrum Świadczeń Socjalnych w Łodzi informuje, że przy ustalaniu prawa do świadczeń z funduszu alimentacyjnego na okres świadczeniowy rozpoczynający się od 1 października 2020 r. : świadczenia z… więcej

wtorek, 2 czerwca 2020

Nowe zasady składania wniosków

Piotr Skobel

Wszelkie dokumenty i wnioski do Centrum Świadczeń Socjalnych w Łodzi należy składać drogą elektroniczną za pomocą systemu teleinformatycznego: utworzonego przez ministra właściwego do spraw rodziny,… więcej

czwartek, 14 maja 2020

Nowe zasady przyjmowania wniosków o zmianę rachunków bankowych

Piotr Skobel

nowe wnioski przyjmowane są wyłącznie za pośrednictwem urny lub droga elektroniczną więcej

Obsługuje interesantów tylko po uprzednim umówieniu terminu spotkania

Piotr Skobel

Centrum Świadczeń Socjalnych w Łodzi informuje, że od dnia 18-05-2020 r. wznowiona zostaje bezpośrednia obsługa mieszkańców wyłącznie w sprawach wymagających osobistego udziału interesantów, po… więcej