Artykuł

Jak smakuje kuchnia francuska w polskim wydaniu? Spróbuj podczas Goût de France / Good France

  • kategoria:
  • Miasto

Święto kuchni francuskiej Goût de France / Good France ponownie gości w Łodzi. Wybrane łódzkie restauracje dziś (21 marca) wieczorem zapraszają na kolację we francuskim stylu.

fot. Stefan Brajter / UMŁ
Podczas łódzkich kolacji skosztować będzie można m.in. małży św. Jakuba i creme brulee. Podawane będą też mule i francuskie sery
6 zdjęć
fot. Stefan Brajter / UMŁ
ZOBACZ
ZDJĘCIA (6)

Goût de France / Good France to jeden dzień poświęcony gastronomii francuskiej, który organizowany jest na całym świecie. W tym roku bierze w nim udział 3300 szefów kuchni z 5 kontynentów. Wśród uczestników akcji są również restauracje z Łodzi. - Cieszę się, że łodzianie będą mogli wziąć udział w tej akcji. Jednocześnie przypominam, że Łódź to miasto wielokulturowe i ma też ciekawe kontakty z Francją, m.in. dzięki pani konsul Alicji Bień, która nam bardzo przy różnych okazjach pomaga, kreując bardzo pozytywne wydarzenia i relacje. Zapraszam do smakowania kuchni francuskiej w polskim wydaniu - mówiła prezydent Łodzi Hanna Zdanowska.

W każdej restauracji, która bierze udział w projekcie, jest przygotowywany specjalny posiłek, który stanowi hołd dla wyśmienitej francuskiej sztuki kulinarnej. Jak podkreślają organizatorzy wydarzenia, chodzi o ideę dzielenia się, wspólnego przeżywania przyjemności z jedzenia i uznania dla dobrej żywności.

Francuską kolację można zjeść dziś w Łodzi m.in. w lokalach: Farina Bianco, Fatamorgana, Gęsi Puch, Cesky Film, Quale Restaurant, Novo Square Lounge Bar Hotel Novotel, Wall Street BBQ, Piotrkowska Klub 97, Lokal.

Jak informują szefowie kuchni, podczas łódzkich kolacji skosztować będzie można m.in. małży św. Jakuba i creme brulee. Podawane będą mule i francuskie sery. Nie zabraknie francuskiego wina. Ale francuskie potrawy zyskają też polski wymiar, bo zostaną przygotowane przez polskich kucharzy, a będą im towarzyszyć również lokalne produkty.

Menu przygotowane w każdej z restauracji eksponuje francuską gastronomię w całej jej różnorodności, przy zachowaniu przez każdego szefa kuchni swobody w dostosowaniu oferty do dostępnych na miejscowym rynku wysokiej jakości produktów. Każdorazowo powinno jednak składać się z następujących pozycji: aperitif, przystawki, danie/a główne, deska serów, deser(y), francuskie wina i szampany.

Na pomysł organizowania francuskiej uczty tego samego dnia na całym świecie wpadł Auguste Escoffier. W 1912 r. zainicjował on "Kolację Epikura". Powrócił do tego znakomity szef kuchni Alain Ducasse, który wspólnie z Ministerstwem Spraw Zagranicznych Francji zmobilizował sieć dyplomatyczną na całym świecie, by zachęciła najlepszych szefów kuchni do udziału w akcji. Goût de France / Good France w obecnej formule organizowany jest od 2015 roku.

Podczas wydarzenia Goût de France / Good France w Novo Square Lounge Bar w Łodzi, goście będą mieli okazję podziwiać wystawę Sophie Kalinowskiej-Werter, utalentowanej artystki młodego pokolenia. "Paryż, Nowy Jork, Łódź" to klimatyczne czarno-białe zdjęcia pejzaży urbanistycznych tych miast.

Aktualności

czwartek, 24 września 2020

Zdjęcie pola- Ilustracja ozdobna bez dalszego znaczenia

Wysokość przeciętnego dochodu z pracy w indywidualnych gospodarstwach rolnych z 1 ha przeliczeniowego w 2019 r.

Piotr Skobel

Obwieszczenie Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego z dnia 23 września 2020 r. w sprawie wysokości przeciętnego dochodu z pracy w indywidualnych gospodarstwach rolnych z 1 ha przeliczeniowego w… więcej

piątek, 31 lipca 2020

Świadczenie Dobry Start (300+) w Łodzi. Pierwszy miesiąc składania wniosków za nami

Grzegorz Gawlik / BRP

Od 1 do 29 lipca 2020 do Centrum Świadczeń Socjalnych w Łodzi wpłynęło 23,5 tys. wniosków o ustalenie prawa do świadczenia Dobry Start i wydano 20,5 tys. informacji o przyznaniu świadczenia.… więcej

poniedziałek, 27 lipca 2020

Wypłacane świadczenie- ilustracja bez dodatkowych treści

Okres świadczeniowy 2020/2021 dla wniosków papierowych

Piotr Skobel

Wnioski o świadczenia rodzinne, świadczenia alimentacyjne oraz o świadczenie dobry start w formie papierowej na okres zasiłkowy/świadczeniowy 2020/2021 można składać od dnia 3 sierpnia 2020 r. w… więcej

czwartek, 16 lipca 2020

Internetowy tłumacz języka migowego

Piotr Skobel

Do 30 września z naszą placówką wszystkie osoby głuche mogą połączyć się zdalnie przy pomocy tłumacza języka migowego. więcej

czwartek, 25 czerwca 2020

Zasady przyznania dodatku mieszkaniowego z mocą wsteczną

Piotr Skobel

Centrum Świadczeń Socjalnych w Łodzi informuje, iż za okres stanu zagrożenia epidemicznego albo stanu epidemii, ogłoszonych z powodu COVID-19, dodatek mieszkaniowy może zostać przyznany z mocą… więcej

poniedziałek, 22 czerwca 2020

świadczenia pielęgnacyjne- ilustracja ozdobna bez dalszych treści

Przypominamy o sprawdzeniu okresu przyznania świadczenia 500+

Piotr Skobel

Centrum Świadczeń Socjalnych w Łodzi informuje, iż w związku ze zbliżającym się nowym okresem ustalania uprawnień do świadczeń, w tym roku nie ma konieczności składania wniosków o ustalenie prawa do… więcej