Artykuł

Białko z rzepaku uzyskiwane w łódzkim Bionanoparku podbija świat

  • kategoria:
  • Miasto

NapiFeryn BioTech otwiera nowe laboratorium w Bionanoparku. Powstanie w nim białko z rzepaku, które ma szansę zrewolucjonizować rynek spożywczy i naszą dietę.

- Rzepak, w odróżnieniu od soi, uprawiany jest lokalnie – nie trzeba go importować ani zwiększać jego upraw, ponieważ w procesie pozyskiwania białka wykorzystuje się pozostałości po tłoczeniu oleju rzepakowego.
4 zdjęcia
ZOBACZ
ZDJĘCIA (4)

- Rzepak, w odróżnieniu od soi, uprawiany jest lokalnie – nie trzeba go importować ani zwiększać jego upraw, ponieważ w procesie pozyskiwania białka wykorzystuje się pozostałości po tłoczeniu oleju rzepakowego. Jest to alternatywne rozwiązanie dla białka zwierzęcego, przyjazne naturze – zostawia znacznie mniejszy ślad węglowy. – tłumaczy Magdalena Kozłowska, współzałożycielka i Prezes NapiFeryn BioTech.

- Białko z rzepaku ma doskonałe wartości odżywcze. Jest łatwo trawione i przyswajalne przez ludzki organizm. Dotychczasową przeszkodą w stosowaniu go w przemyśle spożywczym był jego charakterystyczny, gorzki posmak. Technologia opatentowana przez nas całkowicie ten problem usuwa. Nasze białko jest nie tylko zdrowe, ale też smaczne. – dodaje Piotr Wnukowski, współzałożyciel i Wiceprezes NapiFeryn BioTech.

Firma chroni swoje rozwiązanie zgłoszeniami patentowymi m.in. w Rosji, Stanach Zjednoczonych i innych regionach z wysokim współczynnikiem upraw rzepaku. Technologia pozyskiwania białka jest obecnie testowana w fazie przedkomercyjnej. W laboratorium w Bionanoparku powstała prototypowa linia produkcyjna objęta standardami przemysłu spożywczego. Co tydzień powstaje tutaj kilka kilogramów izolatu białkowego, RapteinTM90 (>90% białka) oraz koncentratu białkowo-błonnikowego, RapteinTM90 (ok. 30% białka). Oba produkty – izolat i koncentrat białka – mogą być stosowane jako dodatki do makaronów, słodyczy, sosów, wegańskich zamienników mięsa, napojów czy pieczywa.

Spółka w ramach fazy drugiej SME Instruments, jako jedna z nielicznych firm nie tylko w Polsce, ale i w Europie, jest beneficjentem prestiżowego projektu Horyzont 2020 - największego w historii programu finansowania badań naukowych i innowacji w Unii Europejskiej.

NapiFeryn BioTech swój produkt testuje również w eksperymentalnej kuchni. Opracowali przepisy na stworzenie potraw z jego dodatkiem.

Firma nie zamierza jednak zarabiać na produkowaniu żywności, ale na licencjonowaniu technologii koncernom z branży spożywczej.

- Obecnie trwają negocjacje. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem produkty zawierające nasze białko znajdą się w sklepach za ok. 2-3 lata – mówi Magdalena Kozłowska.

Unia Europejska uznała izolat białka z rzepaku za produkt bezpieczny dla zdrowia i zezwoliła na stosowanie go w przemyśle spożywczym. Przygotowujemy się do procedury rejestracyjnej naszego drugiego produktu, koncentratu błonnikowo-białkowego. To właśnie tu w Łodzi, w naszych laboratoriach jest generowany materiał, który jest badany pod względem bezpieczeństwa w międzynarodowych akredytowanych jednostkach badawczych.

- Bionanopark bywa nazywany Łódzką Doliną Krzemową. I to nie jest określenie na wyrost. Powstają tu pomysły, które mają realną szansę odnieść sukces w skali globalnej – mówi Adam Pustelnik, pierwszy wiceprezydent miasta Łodzi.

NapiFeryn BioTech jest najemca Inkubatora w Bionanoparku od grudnia 2015 roku. Początkowo wynajmowali tzw. box laboratoryjny. Na początku tego roku znacząco zwiększyli swoją powierzchnie. Obecnie mają do dyspozycji prawie 500 metrów kwadratowych.

- To taki modelowy przykład rozwoju firmy. Startup zaczyna od innowacyjnego pomysłu, zdobywa finansowanie, rozrasta się i w końcu dojrzewa do wprowadzenia produktu na rynek – mówi Marek Cieślak, Prezes Zarządu Bionanoparku - Wspieramy naszych najemców i kibicujemy ich sukcesom – dodaje.

Aktualności

środa, 4 listopada 2020

Wypłacane świadczenie- ilustracja bez dodatkowych treści

Składanie wniosków papierowych o przyznanie świadczeń

Piotr Skobel

Wnioski o świadczenia rodzinne, świadczenia wychowawcze, świadczenia alimentacyjne, świadczenie dobry start oraz wnioski o dodatek mieszkaniowy i dodatek energetyczny w formie papierowej można składać… więcej

czwartek, 22 października 2020

Informacja o ograniczeniach w pracy Wydziału Świadczeń Alimentacyjnych

Piotr Skobel

Centrum Świadczeń Socjalnych w Łodzi uprzejmie informuje, że od 23.10.2020 r. zostaje wyłączony z bezpośredniej obsługi mieszkańców Wydział Świadczeń Alimentacyjnych mieszczący się w Łodzi przy ul.… więcej

poniedziałek, 19 października 2020

Ograniczone godziny pracy Wydziału Świadczeń Alimentacyjnych w dniu 19.10.2020

Piotr Skobel

Centrum Świadczeń Socjalnych w Łodzi uprzejmie informuje, iż w dniu 19.10.2020 roku Wydział Świadczeń Alimentacyjnych przy ulicy Drewnowskiej 5 pozostaje nieczynny z uwagi na dezynfekcję pomieszczeń. … więcej

piątek, 16 października 2020

Realizacja wypłat przyznanych świadczeń we wcześniejszych terminach.

Piotr Skobel

Centrum Świadczeń Socjalnych w Łodzi uprzejmie informuje, że w związku ze znacznym wzrostem ilości zachorowań na Sars-cov-2 podjęło decyzję o realizacji wypłat przyznanych świadczeń w terminach… więcej

czwartek, 1 października 2020

Wypłacane świadczenie- ilustracja bez dodatkowych treści

Składanie wniosków papierowych o przyznanie świadczeń

Piotr Skobel

Wnioski o świadczenia rodzinne, świadczenia wychowawcze, świadczenia alimentacyjne oraz o świadczenie dobry start w formie papierowej można składać od dnia 1 października 2020 r. w Centrum Świadczeń… więcej

Obrazek przedstawiający uzupełnianie druków- nawiązanie do wniosku o zaświadczenie

Zaświadczenie o wysokości dochodów dla osób starających się o przyznanie dofinansowania w ramach programu „Czyste Powietrze”

Piotr Skobel

Od 01-10-2020 r. w Centrum Świadczeń Socjalnych w Łodzi można złożyć żądanie wydania zaświadczenia o wysokości przeciętnego miesięcznego dochodu przypadającego na jednego członka gospodarstwa domowego… więcej