Artykuł

Białko z rzepaku uzyskiwane w łódzkim Bionanoparku podbija świat

  • kategoria:
  • Miasto

NapiFeryn BioTech otwiera nowe laboratorium w Bionanoparku. Powstanie w nim białko z rzepaku, które ma szansę zrewolucjonizować rynek spożywczy i naszą dietę.

- Rzepak, w odróżnieniu od soi, uprawiany jest lokalnie – nie trzeba go importować ani zwiększać jego upraw, ponieważ w procesie pozyskiwania białka wykorzystuje się pozostałości po tłoczeniu oleju rzepakowego.
4 zdjęcia
ZOBACZ
ZDJĘCIA (4)

- Rzepak, w odróżnieniu od soi, uprawiany jest lokalnie – nie trzeba go importować ani zwiększać jego upraw, ponieważ w procesie pozyskiwania białka wykorzystuje się pozostałości po tłoczeniu oleju rzepakowego. Jest to alternatywne rozwiązanie dla białka zwierzęcego, przyjazne naturze – zostawia znacznie mniejszy ślad węglowy. – tłumaczy Magdalena Kozłowska, współzałożycielka i Prezes NapiFeryn BioTech.

- Białko z rzepaku ma doskonałe wartości odżywcze. Jest łatwo trawione i przyswajalne przez ludzki organizm. Dotychczasową przeszkodą w stosowaniu go w przemyśle spożywczym był jego charakterystyczny, gorzki posmak. Technologia opatentowana przez nas całkowicie ten problem usuwa. Nasze białko jest nie tylko zdrowe, ale też smaczne. – dodaje Piotr Wnukowski, współzałożyciel i Wiceprezes NapiFeryn BioTech.

Firma chroni swoje rozwiązanie zgłoszeniami patentowymi m.in. w Rosji, Stanach Zjednoczonych i innych regionach z wysokim współczynnikiem upraw rzepaku. Technologia pozyskiwania białka jest obecnie testowana w fazie przedkomercyjnej. W laboratorium w Bionanoparku powstała prototypowa linia produkcyjna objęta standardami przemysłu spożywczego. Co tydzień powstaje tutaj kilka kilogramów izolatu białkowego, RapteinTM90 (>90% białka) oraz koncentratu białkowo-błonnikowego, RapteinTM90 (ok. 30% białka). Oba produkty – izolat i koncentrat białka – mogą być stosowane jako dodatki do makaronów, słodyczy, sosów, wegańskich zamienników mięsa, napojów czy pieczywa.

Spółka w ramach fazy drugiej SME Instruments, jako jedna z nielicznych firm nie tylko w Polsce, ale i w Europie, jest beneficjentem prestiżowego projektu Horyzont 2020 - największego w historii programu finansowania badań naukowych i innowacji w Unii Europejskiej.

NapiFeryn BioTech swój produkt testuje również w eksperymentalnej kuchni. Opracowali przepisy na stworzenie potraw z jego dodatkiem.

Firma nie zamierza jednak zarabiać na produkowaniu żywności, ale na licencjonowaniu technologii koncernom z branży spożywczej.

- Obecnie trwają negocjacje. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem produkty zawierające nasze białko znajdą się w sklepach za ok. 2-3 lata – mówi Magdalena Kozłowska.

Unia Europejska uznała izolat białka z rzepaku za produkt bezpieczny dla zdrowia i zezwoliła na stosowanie go w przemyśle spożywczym. Przygotowujemy się do procedury rejestracyjnej naszego drugiego produktu, koncentratu błonnikowo-białkowego. To właśnie tu w Łodzi, w naszych laboratoriach jest generowany materiał, który jest badany pod względem bezpieczeństwa w międzynarodowych akredytowanych jednostkach badawczych.

- Bionanopark bywa nazywany Łódzką Doliną Krzemową. I to nie jest określenie na wyrost. Powstają tu pomysły, które mają realną szansę odnieść sukces w skali globalnej – mówi Adam Pustelnik, pierwszy wiceprezydent miasta Łodzi.

NapiFeryn BioTech jest najemca Inkubatora w Bionanoparku od grudnia 2015 roku. Początkowo wynajmowali tzw. box laboratoryjny. Na początku tego roku znacząco zwiększyli swoją powierzchnie. Obecnie mają do dyspozycji prawie 500 metrów kwadratowych.

- To taki modelowy przykład rozwoju firmy. Startup zaczyna od innowacyjnego pomysłu, zdobywa finansowanie, rozrasta się i w końcu dojrzewa do wprowadzenia produktu na rynek – mówi Marek Cieślak, Prezes Zarządu Bionanoparku - Wspieramy naszych najemców i kibicujemy ich sukcesom – dodaje.

Aktualności

poniedziałek, 13 lutego 2023

Wypłacane świadczenie- ilustracja bez dodatkowych treści

Składanie wniosków o przyznanie świadczeń wypłacanych przez Centrum Świadczeń Socjalnych w Łodzi

Centrum Świadczeń Socjalnych w Łodzi informuje, że wszystkie wnioski o świadczenia wypłacane przez Centrum przyjmowane są w Punkcie Obsługi Świadczeniobiorców, ul. Urzędnicza 45, pok. 16, pok. 17,… więcej

poniedziałek, 2 stycznia 2023

Dodatek Gazowy - ilustracja bez dodatkowych treści

Refundacja podatku VAT dla odbiorców paliw gazowych

Centrum Świadczeń Socjalnych w Łodzi informuje, że 20-12-2022 r. została opublikowana ustawa o szczególnej ochronie niektórych odbiorców paliw gazowych w 2023 r. w związku z sytuacją na rynku gazu. więcej

czwartek, 1 grudnia 2022

Wypłata dodatku elektrycznego - ilustracja bez dodatkowej treści

Dodatek elektryczny

Centrum Świadczeń Socjalnych w Łodzi informuje, że od dnia 01-12-2022 r. można złożyć wniosek o dodatek elektryczny. więcej

czwartek, 17 listopada 2022

Dodatek węglowy- ilustracja ozdobna bez dalszych treści

Dodatek węglowy oraz dodatek dla gospodarstw domowych – ważna informacja

Centrum Świadczeń Socjalnych w Łodzi informuje, że jeżeli otrzymałeś decyzję o odmowie dodatku węglowego lub dodatku dla gospodarstw domowych z powodu tego, że twoje źródło ogrzewania nie zostało… więcej

środa, 9 listopada 2022

Dodatek węglowy- ilustracja ozdobna bez dalszych treści

Dodatek węglowy oraz dodatek dla gospodarstw domowych – ważne zmiany w przyznawaniu uprawnień od listopada 2022 r.

Centrum Świadczeń Socjalnych w Łodzi informuje o zmianach w przyznawaniu dodatku węglowego oraz dodatku dla gospodarstw domowych w związku ze zmianą przepisów ustawy z dnia 5 sierpnia 2022 r. o… więcej

wtorek, 8 listopada 2022

świadczenia pielęgnacyjne- ilustracja ozdobna bez dalszych treści

Wysokość świadczenia pielęgnacyjnego w roku 2023

Na podstawie art. 17 ust. 3d ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2022 r. poz. 615 z późn. zm.) ogłasza się, że wysokość świadczenia pielęgnacyjnego w roku 2023… więcej