Artykuł

Białko z rzepaku uzyskiwane w łódzkim Bionanoparku podbija świat

  • kategoria:
  • Miasto

NapiFeryn BioTech otwiera nowe laboratorium w Bionanoparku. Powstanie w nim białko z rzepaku, które ma szansę zrewolucjonizować rynek spożywczy i naszą dietę.

- Rzepak, w odróżnieniu od soi, uprawiany jest lokalnie – nie trzeba go importować ani zwiększać jego upraw, ponieważ w procesie pozyskiwania białka wykorzystuje się pozostałości po tłoczeniu oleju rzepakowego.
4 zdjęcia
ZOBACZ
ZDJĘCIA (4)

- Rzepak, w odróżnieniu od soi, uprawiany jest lokalnie – nie trzeba go importować ani zwiększać jego upraw, ponieważ w procesie pozyskiwania białka wykorzystuje się pozostałości po tłoczeniu oleju rzepakowego. Jest to alternatywne rozwiązanie dla białka zwierzęcego, przyjazne naturze – zostawia znacznie mniejszy ślad węglowy. – tłumaczy Magdalena Kozłowska, współzałożycielka i Prezes NapiFeryn BioTech.

- Białko z rzepaku ma doskonałe wartości odżywcze. Jest łatwo trawione i przyswajalne przez ludzki organizm. Dotychczasową przeszkodą w stosowaniu go w przemyśle spożywczym był jego charakterystyczny, gorzki posmak. Technologia opatentowana przez nas całkowicie ten problem usuwa. Nasze białko jest nie tylko zdrowe, ale też smaczne. – dodaje Piotr Wnukowski, współzałożyciel i Wiceprezes NapiFeryn BioTech.

Firma chroni swoje rozwiązanie zgłoszeniami patentowymi m.in. w Rosji, Stanach Zjednoczonych i innych regionach z wysokim współczynnikiem upraw rzepaku. Technologia pozyskiwania białka jest obecnie testowana w fazie przedkomercyjnej. W laboratorium w Bionanoparku powstała prototypowa linia produkcyjna objęta standardami przemysłu spożywczego. Co tydzień powstaje tutaj kilka kilogramów izolatu białkowego, RapteinTM90 (>90% białka) oraz koncentratu białkowo-błonnikowego, RapteinTM90 (ok. 30% białka). Oba produkty – izolat i koncentrat białka – mogą być stosowane jako dodatki do makaronów, słodyczy, sosów, wegańskich zamienników mięsa, napojów czy pieczywa.

Spółka w ramach fazy drugiej SME Instruments, jako jedna z nielicznych firm nie tylko w Polsce, ale i w Europie, jest beneficjentem prestiżowego projektu Horyzont 2020 - największego w historii programu finansowania badań naukowych i innowacji w Unii Europejskiej.

NapiFeryn BioTech swój produkt testuje również w eksperymentalnej kuchni. Opracowali przepisy na stworzenie potraw z jego dodatkiem.

Firma nie zamierza jednak zarabiać na produkowaniu żywności, ale na licencjonowaniu technologii koncernom z branży spożywczej.

- Obecnie trwają negocjacje. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem produkty zawierające nasze białko znajdą się w sklepach za ok. 2-3 lata – mówi Magdalena Kozłowska.

Unia Europejska uznała izolat białka z rzepaku za produkt bezpieczny dla zdrowia i zezwoliła na stosowanie go w przemyśle spożywczym. Przygotowujemy się do procedury rejestracyjnej naszego drugiego produktu, koncentratu błonnikowo-białkowego. To właśnie tu w Łodzi, w naszych laboratoriach jest generowany materiał, który jest badany pod względem bezpieczeństwa w międzynarodowych akredytowanych jednostkach badawczych.

- Bionanopark bywa nazywany Łódzką Doliną Krzemową. I to nie jest określenie na wyrost. Powstają tu pomysły, które mają realną szansę odnieść sukces w skali globalnej – mówi Adam Pustelnik, pierwszy wiceprezydent miasta Łodzi.

NapiFeryn BioTech jest najemca Inkubatora w Bionanoparku od grudnia 2015 roku. Początkowo wynajmowali tzw. box laboratoryjny. Na początku tego roku znacząco zwiększyli swoją powierzchnie. Obecnie mają do dyspozycji prawie 500 metrów kwadratowych.

- To taki modelowy przykład rozwoju firmy. Startup zaczyna od innowacyjnego pomysłu, zdobywa finansowanie, rozrasta się i w końcu dojrzewa do wprowadzenia produktu na rynek – mówi Marek Cieślak, Prezes Zarządu Bionanoparku - Wspieramy naszych najemców i kibicujemy ich sukcesom – dodaje.

Aktualności

środa, 22 kwietnia 2020

Zmiana wysokości dodatku energetycznego

Piotr Skobel

publikacja Obwieszczenia Ministra Klimatu z dnia 10 kwietnia 2020 r. w sprawie wysokości dodatku energetycznego obowiązującej od dnia 1 maja 2020 więcej

wtorek, 21 kwietnia 2020

Przedłużenie ważności świadectw dla obcokrajowców

Piotr Skobel

Przedłużono okresy trwania zezwolenia na pracę oraz zezwolenia na pobyt czasowy. więcej

Szczególne rozwiązania dot. przedłużenia orzeczeń o niepełnosprawności i niezdolności do pracy

Piotr Skobel

Centrum Świadczeń Socjalnych w Łodzi informuje, iż w związku z wprowadzonym na terenie Rzeczypospolitej Polskiej stanem epidemii, na podstawie ustawy z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych… więcej

czwartek, 2 kwietnia 2020

Zmiana terminu wypłat w m-cu kwietniu 2020

Piotr Skobel

W związku z ogłoszeniem na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej stanu epidemii, w miesiącu kwietniu realizacje świadczeń nastąpią we wcześniejszych terminach. więcej

Portal Tarcza Antykryzysowa

Piotr Skobel

Centrum Świadczeń Socjalnych w Łodzi uprzejmie informuje, iż na portalu gov.pl działa strona „Tarcza Antykryzysowa” więcej

poniedziałek, 16 marca 2020

Ograniczenie wykonywania czynności przez CŚS w Łodzi

Piotr Skobel

Zarządzenie Nr 5/2020 Dyrektora Centrum Świadczeń Socjalnych w Łodzi z dnia 16 marca 2020 r. w sprawie ograniczenia wykonywania zadań przez Centrum Świadczeń Socjalnych w Łodzi. więcej