Artykuł

Białko z rzepaku uzyskiwane w łódzkim Bionanoparku podbija świat

  • kategoria:
  • Miasto

NapiFeryn BioTech otwiera nowe laboratorium w Bionanoparku. Powstanie w nim białko z rzepaku, które ma szansę zrewolucjonizować rynek spożywczy i naszą dietę.

- Rzepak, w odróżnieniu od soi, uprawiany jest lokalnie – nie trzeba go importować ani zwiększać jego upraw, ponieważ w procesie pozyskiwania białka wykorzystuje się pozostałości po tłoczeniu oleju rzepakowego.
4 zdjęcia
ZOBACZ
ZDJĘCIA (4)

- Rzepak, w odróżnieniu od soi, uprawiany jest lokalnie – nie trzeba go importować ani zwiększać jego upraw, ponieważ w procesie pozyskiwania białka wykorzystuje się pozostałości po tłoczeniu oleju rzepakowego. Jest to alternatywne rozwiązanie dla białka zwierzęcego, przyjazne naturze – zostawia znacznie mniejszy ślad węglowy. – tłumaczy Magdalena Kozłowska, współzałożycielka i Prezes NapiFeryn BioTech.

- Białko z rzepaku ma doskonałe wartości odżywcze. Jest łatwo trawione i przyswajalne przez ludzki organizm. Dotychczasową przeszkodą w stosowaniu go w przemyśle spożywczym był jego charakterystyczny, gorzki posmak. Technologia opatentowana przez nas całkowicie ten problem usuwa. Nasze białko jest nie tylko zdrowe, ale też smaczne. – dodaje Piotr Wnukowski, współzałożyciel i Wiceprezes NapiFeryn BioTech.

Firma chroni swoje rozwiązanie zgłoszeniami patentowymi m.in. w Rosji, Stanach Zjednoczonych i innych regionach z wysokim współczynnikiem upraw rzepaku. Technologia pozyskiwania białka jest obecnie testowana w fazie przedkomercyjnej. W laboratorium w Bionanoparku powstała prototypowa linia produkcyjna objęta standardami przemysłu spożywczego. Co tydzień powstaje tutaj kilka kilogramów izolatu białkowego, RapteinTM90 (>90% białka) oraz koncentratu białkowo-błonnikowego, RapteinTM90 (ok. 30% białka). Oba produkty – izolat i koncentrat białka – mogą być stosowane jako dodatki do makaronów, słodyczy, sosów, wegańskich zamienników mięsa, napojów czy pieczywa.

Spółka w ramach fazy drugiej SME Instruments, jako jedna z nielicznych firm nie tylko w Polsce, ale i w Europie, jest beneficjentem prestiżowego projektu Horyzont 2020 - największego w historii programu finansowania badań naukowych i innowacji w Unii Europejskiej.

NapiFeryn BioTech swój produkt testuje również w eksperymentalnej kuchni. Opracowali przepisy na stworzenie potraw z jego dodatkiem.

Firma nie zamierza jednak zarabiać na produkowaniu żywności, ale na licencjonowaniu technologii koncernom z branży spożywczej.

- Obecnie trwają negocjacje. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem produkty zawierające nasze białko znajdą się w sklepach za ok. 2-3 lata – mówi Magdalena Kozłowska.

Unia Europejska uznała izolat białka z rzepaku za produkt bezpieczny dla zdrowia i zezwoliła na stosowanie go w przemyśle spożywczym. Przygotowujemy się do procedury rejestracyjnej naszego drugiego produktu, koncentratu błonnikowo-białkowego. To właśnie tu w Łodzi, w naszych laboratoriach jest generowany materiał, który jest badany pod względem bezpieczeństwa w międzynarodowych akredytowanych jednostkach badawczych.

- Bionanopark bywa nazywany Łódzką Doliną Krzemową. I to nie jest określenie na wyrost. Powstają tu pomysły, które mają realną szansę odnieść sukces w skali globalnej – mówi Adam Pustelnik, pierwszy wiceprezydent miasta Łodzi.

NapiFeryn BioTech jest najemca Inkubatora w Bionanoparku od grudnia 2015 roku. Początkowo wynajmowali tzw. box laboratoryjny. Na początku tego roku znacząco zwiększyli swoją powierzchnie. Obecnie mają do dyspozycji prawie 500 metrów kwadratowych.

- To taki modelowy przykład rozwoju firmy. Startup zaczyna od innowacyjnego pomysłu, zdobywa finansowanie, rozrasta się i w końcu dojrzewa do wprowadzenia produktu na rynek – mówi Marek Cieślak, Prezes Zarządu Bionanoparku - Wspieramy naszych najemców i kibicujemy ich sukcesom – dodaje.

Aktualności

poniedziałek, 1 lutego 2021

W Łodzi rozpoczyna się nabór wniosków na nowy okres rozliczeniowy świadczenia 500+

Grzegorz Gawlik / UMŁ

Od poniedziałku, 1 lutego 2021 r. Centrum Świadczeń Socjalnych w Łodzi rozpoczyna kolejną edycję przyjmowania wniosków o świadczenie wychowawcze nazywane świadczeniem 500+ więcej

wtorek, 19 stycznia 2021

Składanie wniosków o świadczenie wychowawcze 500+ drogą elektroniczną na nowy okres świadczeniowy 2021/2022

Piotr Skobel

Centrum Świadczeń Socjalnych informuje, iż od dnia 1 lutego 2021 r. można składać drogą elektroniczną wnioski o przyznanie świadczenia wychowawczego 500+ na nowy okres świadczeniowy rozpoczynający się… więcej

wtorek, 5 stycznia 2021

Wniosek o dodatek mieszkaniowy powiększony o dopłatę do czynszu

Piotr Skobel

Centrum Świadczeń Socjalnych w Łodzi informuje, iż najemcom oraz podnajemcom lokali mieszkalnych może zostać przyznany dodatek mieszkaniowy powiększony o dopłatę z Funduszu Przeciwdziałania COVID-19… więcej

piątek, 27 listopada 2020

Informacja o ograniczeniach w pracy Centrum Swiadczeń Socjalnych w Łodzi

Piotr Skobel

Centrum Świadczeń Socjalnych w Łodzi uprzejmie informuje, iż w dniu 27.11.2020 roku od godziny 14:30 budynek przy ulicy Urzędniczej 45 pozostaje nieczynny z uwagi na dezynfekcję pomieszczeń. … więcej

poniedziałek, 16 listopada 2020

świadczenia pielęgnacyjne- ilustracja ozdobna bez dalszych treści

Wysokość świadczenia pielęgnacyjnego w roku 2021

Piotr Skobel

Obwieszczenie Ministra Rodziny i Polityki Społecznej z dnia 4 listopada 2020 r. w sprawie wysokości świadczenia pielęgnacyjnego w roku 2021. więcej

środa, 4 listopada 2020

Wznowienie bezpośredniej obsługi mieszkańców w Wydziale Świadczeń Alimentacyjnych

Piotr Skobel

Centrum Świadczeń Socjalnych w Łodzi informuje, że od dnia 03-11-2020 r. w Wydziale Świadczeń Alimentacyjnych mieszczącym się w Łodzi przy ul. Drewnowskiej 5 została wznowiona bezpośrednia obsługa… więcej