Artykuł

Białko z rzepaku uzyskiwane w łódzkim Bionanoparku podbija świat

  • kategoria:
  • Miasto

NapiFeryn BioTech otwiera nowe laboratorium w Bionanoparku. Powstanie w nim białko z rzepaku, które ma szansę zrewolucjonizować rynek spożywczy i naszą dietę.

- Rzepak, w odróżnieniu od soi, uprawiany jest lokalnie – nie trzeba go importować ani zwiększać jego upraw, ponieważ w procesie pozyskiwania białka wykorzystuje się pozostałości po tłoczeniu oleju rzepakowego.
4 zdjęcia
ZOBACZ
ZDJĘCIA (4)

- Rzepak, w odróżnieniu od soi, uprawiany jest lokalnie – nie trzeba go importować ani zwiększać jego upraw, ponieważ w procesie pozyskiwania białka wykorzystuje się pozostałości po tłoczeniu oleju rzepakowego. Jest to alternatywne rozwiązanie dla białka zwierzęcego, przyjazne naturze – zostawia znacznie mniejszy ślad węglowy. – tłumaczy Magdalena Kozłowska, współzałożycielka i Prezes NapiFeryn BioTech.

- Białko z rzepaku ma doskonałe wartości odżywcze. Jest łatwo trawione i przyswajalne przez ludzki organizm. Dotychczasową przeszkodą w stosowaniu go w przemyśle spożywczym był jego charakterystyczny, gorzki posmak. Technologia opatentowana przez nas całkowicie ten problem usuwa. Nasze białko jest nie tylko zdrowe, ale też smaczne. – dodaje Piotr Wnukowski, współzałożyciel i Wiceprezes NapiFeryn BioTech.

Firma chroni swoje rozwiązanie zgłoszeniami patentowymi m.in. w Rosji, Stanach Zjednoczonych i innych regionach z wysokim współczynnikiem upraw rzepaku. Technologia pozyskiwania białka jest obecnie testowana w fazie przedkomercyjnej. W laboratorium w Bionanoparku powstała prototypowa linia produkcyjna objęta standardami przemysłu spożywczego. Co tydzień powstaje tutaj kilka kilogramów izolatu białkowego, RapteinTM90 (>90% białka) oraz koncentratu białkowo-błonnikowego, RapteinTM90 (ok. 30% białka). Oba produkty – izolat i koncentrat białka – mogą być stosowane jako dodatki do makaronów, słodyczy, sosów, wegańskich zamienników mięsa, napojów czy pieczywa.

Spółka w ramach fazy drugiej SME Instruments, jako jedna z nielicznych firm nie tylko w Polsce, ale i w Europie, jest beneficjentem prestiżowego projektu Horyzont 2020 - największego w historii programu finansowania badań naukowych i innowacji w Unii Europejskiej.

NapiFeryn BioTech swój produkt testuje również w eksperymentalnej kuchni. Opracowali przepisy na stworzenie potraw z jego dodatkiem.

Firma nie zamierza jednak zarabiać na produkowaniu żywności, ale na licencjonowaniu technologii koncernom z branży spożywczej.

- Obecnie trwają negocjacje. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem produkty zawierające nasze białko znajdą się w sklepach za ok. 2-3 lata – mówi Magdalena Kozłowska.

Unia Europejska uznała izolat białka z rzepaku za produkt bezpieczny dla zdrowia i zezwoliła na stosowanie go w przemyśle spożywczym. Przygotowujemy się do procedury rejestracyjnej naszego drugiego produktu, koncentratu błonnikowo-białkowego. To właśnie tu w Łodzi, w naszych laboratoriach jest generowany materiał, który jest badany pod względem bezpieczeństwa w międzynarodowych akredytowanych jednostkach badawczych.

- Bionanopark bywa nazywany Łódzką Doliną Krzemową. I to nie jest określenie na wyrost. Powstają tu pomysły, które mają realną szansę odnieść sukces w skali globalnej – mówi Adam Pustelnik, pierwszy wiceprezydent miasta Łodzi.

NapiFeryn BioTech jest najemca Inkubatora w Bionanoparku od grudnia 2015 roku. Początkowo wynajmowali tzw. box laboratoryjny. Na początku tego roku znacząco zwiększyli swoją powierzchnie. Obecnie mają do dyspozycji prawie 500 metrów kwadratowych.

- To taki modelowy przykład rozwoju firmy. Startup zaczyna od innowacyjnego pomysłu, zdobywa finansowanie, rozrasta się i w końcu dojrzewa do wprowadzenia produktu na rynek – mówi Marek Cieślak, Prezes Zarządu Bionanoparku - Wspieramy naszych najemców i kibicujemy ich sukcesom – dodaje.

Aktualności

środa, 23 października 2024

zarowka

Pierwsze wypłaty bonu energetycznego w miesiącu październiku

Centrum Świadczeń Socjalnych w Łodzi informuje, że osoby, które w miesiącu sierpniu 2024 r. złożyły kompletne wnioski o wypłatę bonu energetycznego otrzymają świadczenie do końca października 2024 r. … więcej

poniedziałek, 23 września 2024

Zdjęcie pola- Ilustracja ozdobna bez dalszego znaczenia

Wysokość przeciętnego dochodu z pracy w indywidualnych gospodarstwach rolnych z 1 ha przeliczeniowego w 2023 r.

Obwieszczenie Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego z dnia 20 września 2024 r. w sprawie wysokości przeciętnego dochodu z pracy w indywidualnych gospodarstwach rolnych z 1 ha przeliczeniowego w… więcej

Dnia 30-09-2024 r. upływa termin składania wniosków o bon energetyczny

Centrum Świadczeń Socjalnych w Łodzi przypomina, że wniosek o bon energetyczny można złożyć tylko do 30-09-2024 r. Wnioski złożone po tej dacie pozostawia się bez rozpoznania. Wniosek o wypłatę bonu… więcej

poniedziałek, 30 września 2024

Brak środków na wypłatę bonu energetycznego

Centrum Świadczeń Socjalnych w Łodzi informuje, że na chwilę obecną nie wpłynęły środki na wypłatę bonu energetycznego. Wypłata bonu nastąpi niezwłocznie po otrzymaniu środków na ten cel. więcej

piątek, 30 sierpnia 2024

Nowe zasady przedłużania prawa do świadczeń związanych z niepełnosprawnością

Marcin Supera

Centrum Świadczeń Socjalnych w Łodzi informuje, że 3 sierpnia 2024 r. weszła w życie ustawa z dnia 24 lipca 2024 r. o zmianie ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób… więcej

poniedziałek, 29 lipca 2024

Wypłacane świadczenie- ilustracja bez dodatkowych treści

Okres zasiłkowy/świadczeniowy 2024/2025 dla wniosków papierowych

Dominika Fastyn

Wnioski o świadczenia rodzinne oraz o świadczenia alimentacyjne w formie papierowej na okres zasiłkowy/świadczeniowy 2024/2025 można składać od dnia 1 sierpnia 2024 r. w Centrum Świadczeń Socjalnych w… więcej